Vad är en bostadsrättsförening?

En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening, vars uppgift är att bereda medlemmarna en tryggad bostad genom att äga och förvalta en fastighet. Det betyder att vi som är medlemmar är delägare i fastigheten.  

Medlem har rätt att delta i och rösta vid föreningsstämma, som hålls årligen före maj månads utgång. Varje lägenhet representerar en röst och en andel. Medlem äger också andel i föreningens förmögenhet. Värdet på denna andel växlar från år till år.

För att kunna överta en lägenhet i bostadsrättsförening måste man bli godkänd som medlem i föreningen. Det är föreningens styrelse som beslutar om medlemskap.    

Avgifter

Bostadsrättsinnehavaren betalar en avgift för att bekosta föreningens löpande utgifter. Betalningen sker månadsvis i förskott och betalas senast den sista i varje månad. Den som inte betalar sin avgift riskerar att bli uppsagd. Separata avgifter tas ut för källarförråd, cykelparkering och för parkeringsplats.

Kollektiv tilläggsförsäkring

Föreningen har tecknat en kollektiv tilläggsförsäkring i Moderna Försäkringar för samtliga boende. Det är inte en hemförsäkring. Tillägget reglerar vissa delar av underhållsansvar enligt föreningens stadgar.Se vidare "Kollektiv tilläggsförsäkring" under fliken "Allmän information" ovan.

Överlåtelse av bostadsrätt

Bostadsrättshavare äger rätt att fritt överlåta sin bostadsrätt. Bostadsrättshavare som överlåtit sin bostadsrätt ska skriftligen anmäla detta till styrelsen. I anmälan ska anges dagen för överlåtelsen och till vem överlåtelsen skett. När en bostadsrätt övergått till ny ägare, får den nye ägaren utöva bostadsrätten och tillträda lägenheten endast efter det att han eller hon har antagits som medlem i föreningen.

Se föreningens stadgar (flik ovan) för mer information om överlåtelse av bostadsrätt .

Uthyrning i andra hand

En bostadsrättshavare får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för själv­ständigt brukande endast om styrelsen ger sitt samtycke. Ansökan om andrahandsupplåtelse ska skriftligen tillställas styrelsen.

Se föreningens stadgar (flik ovan) för mer information om uthyrning i andra hand

Allmäna utrymmen

Allmänna utrymmen kan användas av medlemmarna, vissa har en avgift. Dessa utrymmen är källarförråd, tvättstuga, parkeringsplatser, cykelparkering, övernattningsrum, bastu, motionsrum och grovsoprum. De beskrivs närmare under fliken "Allmänna utrymmen" ovan.

Parkeringsregler

Parkering och biltrafik på gång- och körbanan utanför huset är förbjuden för annat än vid i- och urlastning. Utryckningsfordon såsom brandbilar och ambulans måste vid alla tider på dygnet kunna ta sig fram denna väg. Renhållningsfordon måste ha tillträde till grovsoprummet. Är vägen blockerad vägrar de att tömma och föreningen drabbas av extra kostnader. Bilar som ställs framför huset är även störande för boende på de nedre våningsplanen.

Egen tvättmaskin

Det är tillåtet att installera egen tvättmaskin i lägenheten, dock endast i badrum. De får inte anslutas till köksstammarna beroende på att dessa inte är dimensionerade för tvättmaskiner.

Ventilation

Huset är utrustat med fläktsystem, d v s central utsugning av luft genom frånluftsventiler i kök och badrum. Friskluft tillförs lägenheten genom reglerbara ventiler ovanför fönstren.

Köksfläkt med direktanslutning till imkanal är inte tillåten, däremot är spiskåpa utan fläkt tillåten, liksom kolfilterfläkt.

Öppet köksfönster vid matlagning medför att matoset sprids i lägenheten, ut i trappuppgången och ofta också in till grannarna. Bästa resultatet nås om balkongdörren eller fönstret i angränsat rum ställs på glänt och att friskluftsventilerna står i öppet läge.

Avfall och sopor

Hushållsavfall kastas i väl inslagna plastpåsar i sopskåpen utanför entréerna. Endast hushållsavfall i sopskåpen.  

Matavfall lämnas i det bruna sopkärlet som är placerat bredvid hushållsavfallsskåpen. Kontakta någon i styrelsen så får du papperspåsar och påshållare avsedda för matavfall.

Reparationer och underhåll samt renovering

Se fliken "Regler vid renovering/ombyggnad" under fliken "Allmän information" ovan.

Störande arbeten, som till exempel att borra i betong, är endast tillåtet i fastigheten kl. 08.00-18.00 på vardagar och kl. 10.00-16.00 på lördagar. Söndagar och helgdagar får inga störande arbeten utföras. Undvik också störande arbeten dagarna mellan jul och nyår.

Undvik störningar!

Vårt hus är lyhört. Tänk på detta när du lyssnar på radio, tv eller stereo. Kraftig spolning, till exempel bad och dusch, bör inte förekomma efter kl. 23.00.

Om Du ska ha fest, informera dina grannar i förväg så undviks irritation.

---------------------------------------------

Slutligen, om du har synpunkter på något eller vill framföra förslag på förbättringar, lägg ett meddelande i styrelsens brevlåda i uppgång 46 eller skicka till torpedbaten3@telia.com.

Täby 6 december 2021

Styrelsen