Ordningsregler i Torpedbåten 3

Bostadsrättsföreningen Torpedbåten 3 bildades 1959 när fastigheten byggdes.

Vi, som är bostadsrättsinnehavare i BRF Torpedbåten 3, äger gemensamt vårt hus. Det ställer krav på oss alla att bo i ett flerfamiljshus med 113 lägenheter, inte minst hänsynstagande till grannar i olika situationer. Det framgår dessutom av föreningens stadgar (14§) att bostadsrättshavare ska rätta sig efter föreningens ordningsregler.

Mycket pengar har satsats under senare år för att hålla fastigheten i ett gott skick. Vi ska alla bidra till att sköta vårt hus på bästa sätt, så att vi får ett attraktivt boende där många vill bo.

Glöm inte att du har möjlighet att påverka genom att ta initiativ, framföra förslag, ta aktiv del i föreningens verksamhet samt delta i föreningens årsstämmor. Informera gärna styrelsen om du vill delta i styrelsearbetet.

Om alla hjälps åt, var och en på sitt sätt, blir Torpedbåten 3 en välskött fastighet med god ekonomi.

Styrelsen

Styrelsen består av lägst tre, högst fem ledamöter med lägst två och högst tre suppleanter.

Styrelseledamöter väljs av föreningsstämman växelvis för en tid om två år. Tre ledamöter väljs vid en stämma och övriga ledamöter vid nästföljande stämma. Suppleanter väljs av föreningsstämman för en tid av ett år. Styrelsen utser inom sig de olika förtroendeposterna.

Styrelsen ansvarar för fastighetens skötsel och föreningens ekonomi. Styrelsen är ansvarig inför föreningsstämman och verksamheten kontrolleras såväl av auktoriserad revisor som av förtroendevald revisor.

För närvarande har styrelsen lagt ut fastighetsskötsel och ekonomiadministration på förvaltarföretag.

Styrelsens aktuella sammansättning finns anslagen på namntavlan i varje entré.

Föreningens förvaltning

Föreningen samarbetar med FSS Fastighetsservice AB och Firma Lennart Bogren som tillsammans har hand om den tekniska förvaltningen, och med SBC Sveriges Bostadsrättscentrum, som sköter alla ekonomiska funktioner.

Felanmälan

gällande vatten, avlopp, elbelysning i trapphus, tvättstugor, källarutrymmen, och fastighetsskötsel i övrigt görs till: FSS Fastighetsservice AB, kl. 08.00-16.00, telefon 08-657 90 90 eller till info@fss.se. Akuta frågor efter kontorstid, telefon 08-18 70 00.

Vad gäller hyresärenden kontakta SBC telefon 08-775 72 00.

TV och bredband

Föreningen har avtal med Telia för TV, bredband och bredbandstelefoni. I avtalet ingår ett grundabonnemang, TV-paketet lagom, med 24 TV-kanaler och ingår i månadsavgiften. Bredbandsavgifter redovisas separat på avgiftsavierna.

Om du vill beställa/ändra i ditt utbud eller har problem, ring Telia 90 200.

Egen utomhusantenn eller parabol är inte tillåten.

Hisservice

Otis Hissar, felanmälan 0200-22 10 11.

OBS! Snabb respons gäller enbart nödlägen då någon person fastnat i hissen, dvs hissen står mellan två våningsplan och dörren inte går att öppna.

Inlämning av nycklar

För att bereda hantverkare tillträde till lägenheten när man inte är hemma, kan nycklar lämnas i brevlådan vid FSS-lokalen i källargången, nära 48:ans hiss. Men kom ihåg, att du måste stämma av med FSS innan, att det går bra (se ovan under Felanmälningar).  

Vad är en bostadsrättsförening?

En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening, vars uppgift är att bereda medlemmarna en tryggad bostad genom att äga och förvalta en fastighet. Det betyder att vi som är medlemmar är delägare i fastigheten.

Medlem har rätt att delta i och rösta vid föreningsstämma, som hålls årligen före maj månads utgång. Varje lägenhet representerar en röst och en andel. Medlem äger också andel i föreningens förmögenhet. Värdet på denna andel växlar från år till år.

För att kunna överta en lägenhet i bostadsrättsförening måste man bli godkänd som medlem i föreningen. Det är föreningens styrelse som beslutar om medlemskap.

Avgifter

Bostadsrättsinnehavaren betalar en avgift för att bekosta föreningens löpande utgifter. Betalningen sker månadsvis i förskott och betalas senast den sista i varje månad. Den som inte betalar sin avgift riskerar att bli uppsagd. Separata avgifter tas ut för källarförråd, cykelparkering och parkeringsplats.

Försäkring

Föreningen har tecknat ett bostadsrättstillägg i Moderna Försäkringar för samtliga boende. Tillägget reglerar underhållsansvar enligt föreningens stadgar och ersätter även egen bekostad inredning som tillhör lägenheten, se försäkringsvillkoren.

Överlåtelse av bostadsrätt

Bostadsrättshavare äger rätt att fritt överlåta sin bostadsrätt. Bostadsrättshavare som överlåtit sin bostadsrätt ska skriftligen anmäla detta till styrelsen. I anmälan ska anges dagen för överlåtelsen och till vem överlåtelsen skett. När en bostadsrätt övergått till ny ägare, får den nye ägaren utöva bostadsrätten och tillträda lägenheten endast efter det att han eller hon har antagits som medlem i föreningen.

Se föreningens stadgar för mer information om överlåtelse av bostadsrätt.

Uthyrning i andra hand

En bostadsrättshavare får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för själv­ständigt brukande endast om styrelsen ger sitt samtycke. Ansökan om andrahandsupplåtelse ska skriftligen tillställas styrelsen.

Se föreningens stadgar för mer information om uthyrning i andra hand.

Hyra av källarförråd

Önskemål om källarförråd anmäls till styrelsen. För närvarande är det kö till källarförråd. Avgiften för källarförråd, för närvarande 75 kronor, läggs på hyran. källarförråd får aldrig överlåtas direkt från tidigare innehavare till ny

Hyra av parkeringsplats

Önskemål om parkeringsplats anmäls till styrelsen. Föreningen har för närvarande kö till parkeringsplats.

Parkeringsplats upplåts endast för fordon som regelbundet används och ägs eller leasas av nyttjaren, vilken är medlem och boende i bostadsrättsföreningen Torpedbåten 3. Om inte annat anges upplåts bilplatsen i befintligt skick för att användas till uppställningsplats för nyttjarens fordon. Endast en bilplats per lgh kan för närvarande upplåtas oavsett kötid. 10 platser är utrustade med laddstolpe för elbil. Nyttjare som har bilplats utan laddstolpe med äger en laddbar personbil erbjuds möjlighet att byta till plats med laddstolpe.

Avgiften för parkeringsplats, för närvarande 350 kronor, läggs på hyran. Parkeringsplats med laddstolpe kostar 400 kr samt avgift för elförbrukning, vilken också läggs på hyran. Vid erhållande av parkeringsplats tecknas avtal. Av avtalet framgår villkor för parkeringsplats.

OBS! Parkeringsplats får aldrig överlåtas direkt från tidigare innehavare till ny.

Parkeringsregler

Parkering och biltrafik på gång- och körbanan utanför huset är förbjuden för annat än vid i- och urlastning. Utryckningsfordon såsom brandbilar och ambulans måste vid alla tider på dygnet kunna ta sig fram denna väg. Renhållningsfordon måste ha tillträde till grovsoprummet. Är vägen blockerad vägrar de att tömma och föreningen drabbas av extra kostnader.  Bilar som ställs framför huset är även störande för boende på de nedre våningsplanen.

Cykelparkering

Föreningens cykelparkering är renoverad. Se hemsida för ordningsregler avseende cykelparkering.

Reparationer och underhåll samt renovering

Se stadgar och särskilda regler för ombyggnad.

Störande arbeten, som till exempel att borra i betong, är endast tillåtet i fastigheten kl. 08.00-18.00 på vardagar och kl. 10.00-16.00 på lördagar. Söndagar och helgdagar får inga störande arbeten utföras. Undvik också störande arbeten dagarna mellan jul och nyår.

Tvättstuga

Föreningen har tre tvättstugor och ett torkrum. De bokas med ditt tvätt-lås på panelen utanför tvättstugorna. Det finns också ett särskilt mangelrum. Om du inte ska använda din tvättid, glöm inte att avboka, så att någon annan kan få tillgång till tvättstugan. Ta bort ditt tvätt-lås när du är klar, kanske finns det tid över för någon annan som vill snabbtvätta. Lämna tvättstugan ren och snygg.

Egen tvättmaskin

Det är tillåtet att installera egen tvättmaskin i lägenheten, dock endast i badrum. De får inte anslutas till köksstammarna beroende på att dessa inte är dimensionerade för tvättmaskiner.

Ventilation

Huset är utrustat med fläktsystem, d v s central utsugning av luft genom frånluftsventiler i kök och badrum. Friskluft tillförs lägenheten genom reglerbara ventiler ovanför fönstren.

Köksfläkt med direktanslutning till imkanal är inte tillåten, däremot är spiskåpa utan fläkt tillåten, liksom kolfilterfläkt.

Öppet köksfönster vid matlagning medför att matoset sprids i lägenheten, ut i trappuppgången och ofta också in till grannarna. Bästa resultatet nås om balkongdörren eller fönstret i angränsat rum ställs på glänt och att friskluftsventilerna står i öppet läge.

Avfall och sopor

Hushållsavfall kastas i väl inslagna plastpåsar i sopskåpen utanför entréerna. Endast hushållsavfall i sopskåpen.  

Matavfall lämnas i det bruna sopkärlet som är placerat bredvid husavfallsskåpen. Kontakta någon i styrelsen så får du papperspåsar och påshållare avsedda för matavfall.

Grovsoprummet

I utrymmet för papper läggs tidningar. Kartonger av wellpapp ska vikas ihop och läggas på särskild plats. Elektronikavfall läggs i särskild behållare. Lampor, lysrör och batterier sorteras för sig. Glas sorteras i avsedda behållare. Större möbler, byggnadsmaterial såsom toaletter, handfat och köksinredningar och andra skrymmande föremål räknas inte som grovsopor och får inte lämnas i grovsoprummet.

OBS! Större mängd grovsopor som kan uppstå i samband med renovering, flyttstädning, förrådsrensning eller andra större projekt får inte läggas i grovsoprummet. Om så sker debiteras en avgift på 2 000 kr.

Färgburkar, bilbatterier och kemikalier ska lämnas till någon av kommunens miljöstationer.

Undvik störningar!

Vårt hus är lyhört. Tänk på detta när du lyssnar på radio, tv eller stereo. Kraftig spolning, till exempel bad och dusch, bör inte förekomma efter kl. 23.00.

Om Du ska ha fest, informera dina grannar i förväg så undviks irritation.

Bastu

Bastu för medlemmarna finns i källaren. Nyttjande av bastu är belagt med en avgift som swishas till föreningen. Bokningslista och swishnummer (alternativt QR-kod) sitter utanför bastun. Man får boka två timmar per gång. Bastudörren öppnas med samma nyckel som entrédörren. Alla som använder bastun har ansvar för att den alltid lämnas ren och prydlig.

Övernattningsrum finns i källaren

Boka tid på tavlan utanför övernattningsrummet, helst en vecka i förväg. Nyckel lämnas ut av någon i styrelsen och på nästa hyresavi får du betala 150 kronor per natt. Rummet får inte hyras längre än en 5-dagarsperiod och inga husdjur får medföras.

Motionsrum

Motionsrum finns på källarplanet. Ingen förbokning krävs. Ordningsregler för motionsrum finns anslaget på dörren till motionsrum.

---------------------------------------------

Slutligen, om du har synpunkter på något eller vill framföra förslag på förbättringar, lägg ett meddelande i styrelsens brevlåda i uppgång 46 eller skicka till torpedbaten3@telia.com.

Täby 6 november 2023

 

Styrelsen